CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Jumaat, 18 Mac 2011

JAMPI SERAPAH

Assalamualaikum. Pada hari ini saya ingin menceritakan perihal mengenai anak saudara saya yang bernama Thaqif. Thaqif seorang yang aktif dan dengan itu dia selalu jatuh kemudian menangis. Saya teringat jampi atau pengubat yang diucapkan oleh ibu saya kepada Thaqif apabila dia menangis menahan sakit. Apabila ibu saya membacakan jampi tersebut dengan serta-merta tangisan Thaqif berkurangan dan dia kembali ceria. Di bawah ini saya sertakan jampi yang dibaca oleh ibu saya dalam versi dialek Jawa:

Puh ja pi puh,
Abang biru turuk asu;
Wong nakal,
Memang gitu.

Dalam versi bahasa Melayu pula, seperti berikut:


Tuku takal,
Muka pintu;
Orang nakal,
Memang begitu.


Komen/pendapat:
Masyarakat Melayu tradisi menggunakan jampi untuk mengubati penyakit. Pembacaan jampi ini tidak boleh terlalu dipercayai kerana terdapat unsur-unsur khurafat. Pada pandangan saya, bacaan jampi ini sekadar untuk memberikan ketenangan dan kegembiraan kepada hati pesakit. Hal demikian kerana jampi tersebut juga memiliki unsur berjenaka. Apabila hati pesakit dapat ditenangkan dan dihiburkan, maka segala sakit akan berkurangan. Secara psikologinya, apabila minda tenang penyakit juga lama-kelamaan tidak dirasai lagi. Sebagai contoh, anak saudara saya sebenarnya tidak faham apa yang diucapkan oleh ibu saya tetapi disebabkan kata-kata yang dirasakan lucu itu membuatkan dirinya tidak menangis lagi.

BAHASA DIALEK

Bahasa dialek adalah satu bentuk bahasa yang digunakan dalam sesuatu daerah atau oleh sesuatu kelas sosial, berbeza daripada bahasa standard. Tidak dinafikan bahasa dialek sangat unik untuk dipelajari. Namun, penggunaan bahasa dialek juga perlu sesuai dengan situasi atau suasana. Bahasa dialek dalam pengiklanan bagi mempromosikan sesuatu barangan tidak sesuai digunakan kerana tidak semua masyarakat memahami istilah dialek yang digunakan, kecuali istilah tersebut sudah diguna pakai oleh setiap orang. Lihat contoh di bawah:Komen/pendapat:
‘Kerepek sedap sengoti, dalam mempromosikan jualan kerepek tersebut penjual menggunakan perkataan sengoti. Perkataan tersebut sememangnya saya tidak faham, namun saya tahu  perkataan itu adalah berasal daripada bahasa dialek Kelantan. Setelah bertanya kepada rakan, baru faham maksud perkataan tersebut. Sengoti itu bermaksud sungguh, jadi maksud yang ingin disampaikan oleh penjual adalah ‘kerepek sedap sungguh’. Pada pandangan saya, penggunaan perkataan yang lebih mudah difahami oleh semua orang lebih sesuai digunakan dalam mempromosikan sesuatu barangan. Hal demikian juga kerana tujuan penjual sebenarnya adalah untuk memberitahu kepada orang sekelilingnya, yang bukan hanya terdiri daripada satu kelompok masyarakat sahaja.

BAHAN BANTU MENGAJAR

Pengajaran Makro yang dilakukan oleh kumpulan keenam pada hari ini saya dapat merasakan kelainannya. Mereka mengajar menggunakan video yang memaparkan jenis-jenis gaya bahasa dalam bentuk lagu sebagai bahan bantu mengajar. Pengajaran berirama seperti yang ditunjukkan oleh mereka secara langsung dapat membantu pelajar memahami dan mengingati tentang pelajaran yang diajarkan oleh guru. Di bawah ini saya sediakan video menarik yang dapat dijadikan sebagai bahan bantu mengajar:

Contoh Video


Komen/pendapat:
Pada pandangan saya, pengajaran yang menarik pasti dapat memberi kesan positif kepada pelajar. Pengajaran yang menggunakan irama ini salah satu strategi untuk pelajar lebih cepat faham dan seterusnya mengingati isi pengajaran guru. Bahan pengajaran tersebut juga dapat memberikan sedikit kelainan pembelajaran. Oleh itu, pelajar tidak akan mudah berasa bosan dan mereka akan dapat memberikan sepenuh perhatian semasa guru mengajar. Kekreatifan guru dalam mempelbagai pengajaran sebenarnya dapat menjayakan aktiviti di dalam bilik darjah. Dengan itu, jadilah guru yang kreatif dalam mendidik pelajar agar pemikiran mereka lebih kreatif dan terbuka. 

PROMOSI

Pada setiap semester, pasti setiap kolej tidak terlepas untuk menganjurkan sebuah karnival. Karnival yang diadakan pastinya untuk mengeratkan lagi ukhuwah antara penghuni kolej. Oleh itu, pelbagai aktiviti dijalankan dan pelbagai jualan dibuka. Saya dan rakan-rakan juga tidak terlepas untuk bersama-sama memeriahkan program yang diadakan. Semasa berjalan-jalan sekitar gerai yang dibuka, pelbagai tarikan yang digunakan oleh penjual. Antaranya menulis kata-kata menarik pada kertas yang diletakkan di tempat jualan mereka. Namun, terdapat juga pelbagai kesalahan bahasa yang digunakan. Lihat contoh dibawah:Komen/pendapat:
Penggunaan bahasa pasar atau bahasa percakapan digunakan dalam mengiklankan jualan dirasakan tidak begitu sesuai. Huruf dalam perkataan yang digunakan juga tidak selari iaitu menggunakan huruf besar ditengah-tengah perkataan. Selain itu, di dalam kertas itu juga terdapat kesalahan ‘3x’ yang ingin menunjukkan perkataan ‘boleh’ itu berganda. Walaupun sebenarnya tujuan penjual adalah untuk memudahkan pembeli dengan segala penerangan yang ditulis pada kertas, namun secara langsung juga akan menyebabkan bahasa Melayu tercemar. Dalam mengiklankan suatu jualan, bahasa ringkas sahaja sudah sesuai digunakan dan tidak perlu menggunakan bahasa percakapan yang dilihat tergantung dan tidak lengkap maksudnya.

CERITA ANAK SAUDARAKU

Pada hujung minggu yang lepas, saya mengambil kesempatan untuk pulang ke kampung halaman di Kampung Semerah, Batu Pahat, Johor. Oleh sebab sudah lama tidak berjumpa dengan anak saudara, saya mengambil kesempatan balik kampung ini untuk melayan kerenahnya. Sikapnya yang sangat mesra dan banyak bercakap membuatkan saya gembira melayan segala kelakuannya. Anak saudara saya bernama Ahmad Thaqif Zaim bin Mohd. Haniff sangat meminati animasi ‘Upin dan Ipin’. Setiap kali saya pulang, pasti Thaqif akan meminta saya untuk membuka cerita ‘Upin dan Ipin’ dalam komputer riba saya. Walaupun sudah beberapa kali menonton cerita animasi ini, namun Thaqif tidak jemu. Namun, pada minggu itu saya sangat terkejut kerana Thaqif yang berusia 2 tahun telah dapat menghafal dialog dalam cerita tersebut. Tingkah lakunya sangat mencuit hati, apabila melihat dia dapat menyebut dialog tersebut. Di bawah ini, saya sediakan satu sedutan cerita animasi ‘Upin dan Ipin’ yang disukai oleh Thaqif:
Komen/pendapat:
Pada pandangan saya, kanak-kanak mempunyai daya imaginasi yang kuat dan dapat belajar dengan cepat apabila diberikan peneguhan yang kerap. Selain itu juga, layanan dan perhatian yang baik oleh orang yang lebih tua daripada kanak-kanak dapat membantu mereka belajar dengan mudah dan cepat. Bahan seperti gambaran atau imej yang menarik juga dapat membantu kanak-kanak belajar sesuatu dengan mudah. Jadi, bahan yang kreatif akan membuatkan minda kanak-kanak semakin berkembang dan aktif.

Ahmad Thaqif Zaim yang semakin membesar
   

MALU BERTANYA SESAT JALAN

Situasi ini berlaku ketika saya dan keluarga pergi melawat makcik saya yang sakit di hospital. Semasa tiba di hospital, saya dan kakak pergi mencari tempat letak kereta. Sementara yang lain sudah memasuki hospital terlebih dahulu. Pada waktu petang itu, ramai pelawat yang datang. Jadi, tempat letak kereta sudah penuh. Oleh sebab kami jarang ke hospital tersebut, kami tidak tahu dimana letaknya wad pesakit. Kami berjalan dengan penuh yakin dan berharap akan ada papan tanda yang menunjukkan wad 4. Dalam perjalanan, ramai juga doktor dan jururawat yang melalui jalan tersebut. Kami malu untuk bertanya dan kakak saya pula sudah berjalan di hadapan sedikit dari saya. Kebetulan pula pada waktu itu saya berjalan beriringan dengan seorang doktor perempuan. Jadi, saya mengambil keputusan untuk bertanya.

Saya: Maaf puan, dimana wad empat? (Kakak saya pun berhenti apabila mendengar saya bertanya)
Doktor : La… ko ni. Patut pun tengok nampak pelik je. Kenapa tak tanya? Kesian ko…
Saya : (Tersenyum. Mungkin laluan itu untuk menuju ke sesuatu tempat (saya tahu ke mana) sebab saya melihat memang tiada orang biasa-biasa yang melalui jalan tersebut)
Doktor :  Wad empat dah lepas. Kat hadapan sana.
Saya : Oh, yeke. Terima kasih, puan.

Komen/pendapat:
 “Malu bertanya sesat jalan”. Tidak salah untuk bertanya kerana hanya dengan pertanyaan itulah ada jawapannya dan dapat menyelesaikan sesuatu masalah. Seseorang yang berat mulut untuk bertanya akan menemui jalan yang sesat dan kelakuan tersebut menampakkan lagi kelemahan dirinya.


   

BUATMU IBU

Selain lagu-lagu jenis pop, lagu yang menyentuh jiwa sering juga saya dengar. Bukan sekadar menjadi halwa telinga sahaja, tetapi untuk mengingatkan diri kepada sesuatu yang kadangkala kita lupa. Setiap lagu yang dicipta pastinya ada sesuatu yang ingin disampaikan. Pasti ramai yang mengetahui lagu ‘Buatmu Ibu’. Lagu ini walau dimana dan dalam suasana bagaimana sekalipun pasti akan mengingatkan kita kepada ibu, apatah lagi ketika berjauhan dengan ibu. Lirik lagunya sangat menyentuh hati pendengar walaupun sudah beberapa kali didengar. Bahasa yang digunakan cukup memberi kesan dalam diri seseorang, tambahan jika orang tuanya sudah meninggal dunia. Mari lihat lirik lagu yang telah saya sediakan di bawah berserta melodinya :
Komen/pendapat:
Apa pandangan anda? Walaupun hanya sebuah lagu, namun dapat menyentuh hati dan jiwa seseorang. Lagu tersebut juga dapat mengingatkan diri tentang pengorbanan seorang yang bernama ibu dalam mendidik dan menjaga anak mereka. Sebagai contoh, saya sendiri mungkin tidak dapat memberikan yang terbaik kepada ibu namun ibu saya adalah yang terbaik dalam kehidupan saya. Jadi, marilah saya dan anda pembaca menghayati lirik lagu ini dan menjadikan lagu ini untuk kita bermuhasabah diri.